Hoe kan ik een boeket bloemen drogen?

De Roos bloemen

Geniet nog langer van je bloemen door er een droogboeket van te maken! Er zijn heel veel methodes om bloemen te drogen. We leggen hier twee manieren uit die eenvoudig, zonder speciale middelen, uitvoerbaar zijn.

Losse bloemen drogen
Er zijn veel verschillende manieren om bloemen te drogen, een hele bekende is bijvoorbeeld het drogen van boeken tussen de bladzijden van een (zwaar) boek. Bij deze droog-methode leg je de bloemen tussen de pagina's van een boek. Leg hier eventueel nog een paar boeken op om het te verzwaren. Na ongeveer drie weken zijn de droogbloemen klaar!

Een boeket bloemen drogen
Een andere manier is de methode waarbij je de bloemen in trossen hangend laat drogen, dit gaat zo: 

  1. Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiek bij elkaar in kleine bossen.
  2. Bind de bloemen per soort en in gelijke bundels bij elkaar.
  3. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder. Hang de verschillende bundels niet te dicht op elkaar ze voldoende lucht krijgen.

Beste omstandigheden
Het beste resultaat bereik je als de bloemen snel kunnen drogen, kies daarom voor een droge ruimte waar het warm genoeg is. Zo heb je ook de minste kans dat er schimmel op de bloemen komt. De bloemen zijn gedroogd als ze wat bros aanvoelen.

Het duurt gemiddeld tussen de een en acht weken tot de bloemen met deze droog-methode gedroogd zijn, dit hangt af van de omstandigheden, het klimaat en de ruimte. Als het resultaat er goed uit ziet, zet dan als test een of twee bloemen twee dagen in een vaas. Als ze rechtop blijven staan zijn ze goed gedroogd, gaan ze toch hangen, dan moeten ze nog wat langer drogen.

Welke bloemen kan ik drogen?

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express