Roos

Bloemsoort RoosDe Roos, de meest bekende bloem onder alle bloemen. De bloem bestaat al miljoenen jaren en was al erg geliefd om haar schoonheid en geur bij de Grieken, Romeinen en Egyptenaren in de oudheid. Sinds het tweede deel van de 16e eeuw is de Roos ook naar Nederland gekomen. De bloem is over de hele wereld erg geliefd en wordt dan ook vaak verwerkt in boeketten, geplaatst in tuinen als struik of klimplant of los gegeven.

Symbolische betekenis 

Denk je aan de Roos, dan denk je aan liefde. De bloem die voor liefde en romantiek staat. Elke kleur van de Roos heeft een andere betekenis.

  • De rode Roos: De rode Roos staat voor liefde, trouw, respect en vriendschap. Uit je liefde naar iemand met een prachtig bosje rode Rozen. Een rode Roos betekent ook perfectie en schoonheid. De donkerrode Roos wordt veel gebruikt in rouwstukken. De kleur symboliseert verdriet en rouw.
  • De roze Roos: Een lichtroze Roos heeft meerdere betekenissen; geluk, bewondering, dankbaarheid, elegantie, romantiek, sierlijkheid en vreugde. Deze veelzeggende bloem wordt veel gebruikt in Moederdag boeketten. Een zalmroze Roos staat symbool voor verlangen en opwinding. Een perfecte bos bloemen jouw prille liefde mee te verrassen. Een donkerroze Roos staat voor magie, mysterie en koninklijkheid. Daarnaast staat de donkerroze Roos ook voor vriendschap, waarheid en verbondenheid. Aan welke vriend of vriendin geef jij een prachtig betekenisvolle Roos?
  • De witte Roos: Alhoewel wit niet een echte kleur is, zit er zeker wel een echt betekenis aan deze kleur Roos. De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om ‘sorry’ te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
  • De gele Roos: Deze warme kleur staat ook symbool voor warmte en vreugde. Daarnaast staat de gele Roos voor vergeven, vriendschap en energie. Een perfect bloem om aan een vriend of vriendin te geven!
  • De oranje Roos: Oranje Rozen staan voor passie, gezelligheid en plezier.

Soorten

Bloemensoort RoosEr zijn wel zo’n 300 verschillende soorten Rozen met variaties in lengte, grootte, kleur en geur. Er zijn rozen die worden gekweekt als snijbloem, maar ook rozen die worden gekweekt al tuinbloem. De snijbloemen zijn er in korte, middellange en lange varianten. De tuinbloemen worden onderverdeeld in struikroos, stamroos en klimroos.

Verzorging

  • Snijbloem: Vul een schone vaas met lauwwarm water (50 tot 60 graden) en gooi er snijbloemvoedsel bij. Haal de blaadjes van de steel tot net boven het water. Niet vergeten! Snij de stengels schuin af.
  • Tuinbloem: De Roos houdt van een vochtige grond op een plekje met een lichte wind en veel zon. De Rozen groeien heel snel en hebben daarom extra voeding nodig. Het beste is om in het voorjaar een beetje mest te geven (rond april) en dit in juni nog eens te herhalen. Rozen doen het ook extra goed op een kalkrijke grond.

Wist je dat…

… de vlezige schijnvrucht van de Roos de rozenbottel heet?
… het aantal rozen per bos ook een betekenis heeft? Lees hieronder de verschillende betekenissen.

1 roos: als je 1 rode Roos krijgt betekent het dat degene van wie je de Roos krijgt nog steeds van jou houdt. Krijg je 1 losse Roos in een andere kleur? Dan wil je afzender jou bedanken.
2 rozen: het geven van twee rozen betekent wederzijdse liefde. Het is dan ook gebruikelijk om twee rozen te geven bij een huwelijksaanzoek. 
3 rozen: drie rozen staan voor jou, je partner en jullie relatie. Je kunt dan ook drie rozen geven bij een jubileum. 
5 rozen: vijf rozen betekent dat je zielsveel van iemand houdt. 
6 rozen: met 6 rozen laat je weten dat je heel verliefd bent. Geef dit bijvoorbeeld aan jouw prille liefde. 
7 rozen: met zeven rozen laat je weten dat je echt heel erg gek op iemand bent en dat je voor altijd samen wilt blijven. 
10 rozen: perfectie. Met tien rozen kan je laten weten dat je iemand perfect vindt. 
12 rozen: het geven van twaalf rozen kan twee betekenissen hebben. Of je wilt een aanzoek doen (net als met twee rozen) of je wilt iemand heel erg bedanken. 
13 rozen: heb je dertien rozen ontvangen zonder afzender? Helemaal niet gek. 13 rozen staat namelijk symbool voor een geheime aanbidder. 
15 rozen: het spijt me. Met 15 rozen kun je sorry zeggen. 
24 rozen: ik denk elk moment aan jou. 
25 rozen: gefeliciteerd. Met 25 rozen feliciteer je iemand met zijn of haar verjaardag of prestatie. 
50 rozen: onvoorwaardelijke liefde. 
99 of 100 rozen: ik hou voor altijd van jou. Laat met 99 of 100 rozen weten dat hij of zij de ware voor jou is. 
365 rozen: laat met 365 rozen weten dat je elke dag van het jaar van hem of haar houdt.

Boeketten met Rozen bestellen

Wil je een boeket met Rozen bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket.

Rozen laten bezorgen

Rozen boeketten:

Bloemensoort Roos

Boeketten gevuld met rozen:

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind alle informatie over jouw favoriete bloem! 

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk filmpje! 'Timelapse van twee rode Rozen' 

Red Roses TimeLapse (1 Week in 37 Seconds) from Michael Durham on Vimeo.

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express