Amaryllis

 

Amaryllissen in diverse kleuren

De Amaryllis is familie van de Narcis. De bloem staat vooral bekend als een kerstbloem en wordt dan ook vaak in deze periode gebruikt. Zorg er wel voor dat de bloem binnen staat, want de bloem kan niet goed tegen de winterse vorst. De bloem komt uit tropische regio’s in het Caribisch gebied en Mexico, maar vooral Zuid-Amerika. Oorspronkelijk komt deze bloem uit Oost-Brazilië.

Symbolische betekenis

De bloem staat symbool voor trots en betoverende schoonheid, maar ook voor vriendschap en genegenheid. Elke kleur van de Amaryllis heeft weer een andere betekenis;

- Rood: passie, liefde en schoonheid
- Paars: royalty en spiritualiteit
- Oranje: goede gezondheid en geluk
- Wit: zuiverheid, vrouwelijkheid en onschuld of rouw om een geliefde
- Roze: liefde en vriendschap
- Geel: geluk en goede tijden

In Noord-Amerika wordt de bloem vanwege haar lange en kale steel ook wel de ‘Naked Lady’genoemd.

SoortenAmaryllis rood

Er zijn ongeveer 70 tot 75 verschillende soorten van. De bloem komt in vele verschillende kleuren voor; van rood, roze tot wit, oranje, geel en meerkleurig. Er zijn Amaryllissen met één bloem per steel, maar ook Amaryllissen met meerdere bloemen op één steel. Dit is afhankelijk van de soort. De bloembol van de Amaryllis kan een omvang hebben van wel 25 tot 30 cm. De bloemen die uit de stengels groeien kunnen wel 20 cm breed worden. 

Verzorging

Wanneer u de Amaryllisbol aangeschaft heeft, plant u de bol met de onderste helft in de aarde. U kunt dezelfde potgrond gebruiken als voor kamer- of tuinplanten. Zorg ervoor dat u een ruime pot neemt, zodat er nog voldoende ruimte is om water te geven. Geef de Amaryllisbol een warm plekje, bijvoorbeeld naast een verwarming. De grond mag redelijk vochtig blijven, maar niet te nat. Binnen zes tot acht weken zal de Amaryllisbol bloeien. Hoe makkelijk het de eerste keer gaat, is de Amaryllis een tweede keer laten bloeien niet zo gemakkelijk. Wil je het toch proberen? Zet de Amaryllis na de bloei op een warm plek, op deze manier kun je de subtropische warmte van de plek van herkomst een beetje nabootsen. Denk aan een plekje buiten waar veel zon op schijnt, maar als we richting het begin van oktober gaan worden de nachten te koud en moet je de Amaryllis binnen zetten. De Amaryllis heeft voordat ze gaat groeien een winterrust periode nodig, dit betekent dat ze ongeveer 8 weken in een temperatuur van 10 tot 15 graden moet staan. Het groene blad kun je er aan laten zitten, hier heeft de plant later alleen maar profijt van. Omzet de Amaryllis in deze periode nauwelijks groeit heeft de plant ook maar heel weinig water nodig. Zorg dat de grond lichtvochtig blijft.

Amaryllis wit

Wist je dat…

… De Amaryllis de reus onder de bloembollen wordt genoemd? Haar bloemvol kan een omvang hebben van wel 25 tot 30 cm.

…. De wetenschappelijke naam van de Amaryllis ‘Hippeastrum’ is, dit is Grieks voor ‘Ridderster’ wat natuurlijk verwijst naar de sterachtige bloemen.

 

 

 

Boeketten bestellen

Wil je een boeket bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande button voor het assortiment boeketten!

Boeket bestellen en laten bezorgen

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk bijvoorbeeld alle informatie over de bloesem, rozen, tulpen of calla! Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk filmpje! 'Ontwaking van de Amaryllis' 

Amaryllis Awakening from David Lanier on Vimeo.

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express