Anjer

Bloemsoort Anjer

Een prachtige bloem die in allerlei verschillende felle kleuren te zien is. De bloem gaat erg lang mee en kun je op verschillende manieren gebruiken, in een vaasje of in een boeket. De Anjer heeft een lichte geur. Opvallend aan de Anjer is, dat de kroonbladen meestal gekerfd of gespleten zijn, wat een heel mooi effect geeft. De bloem komt in heel Europa en Azië voor en bloeit in de maand mei en juni. Ze worden vooral in Frankrijk gekweekt.  

Geschiedenis

De Anjer (Dianthus) is afgeleid van het Griekse dios, wat god betekent, en anthos, wat bloem betekent. Van nature hebben anjers geen delphinidine, dat een blauwe kleur geeft, in zich. Dit betekent dat er op natuurlijke wijze geen blauwe Anjers gemaakt kunnen worden. In 1969 werden, door middel van genetische manipulatie, genen van de petunia en leeuwenbekjes aan de anjer toegevoegd. Daaruit kwam een blauwe anjer voort. Sinds die tijd zijn er minstens 4 verschillende variëteiten genetisch gemanipuleerde anjers op de markt.

Symbolische betekenis

Bloemensoort Anjer

In de middeleeuwen stond de rode Anjer symbool voor Maria, de moeder van Jezus. In de iconografie is de rode Anjer het symbool van de verloving. En in Portugal symboliseert de rode Anjer ook de Anjerrevolutie. De witte Anjer is oorspronkelijk het symbool van verzet, en staat het voor respect en waardering voor veteranen. Daarnaast staat de witte Anjer ook voor toewijding en doorzettingsvermogen en wordt het gezien als de ‘vrijwilligersbloem’. De lichtrode Anjer staat voor bewondering en de donkerrode Anjer staat voor liefde en genegenheid. De groene Anjer staat in Ierland voor St. Patrick’s Day.

Soorten

De Dianthus gratianopolitanus bloeit het vroegst. De planten vormen grijsgroene zoden. Vanaf mei beginnen verschillende van deze Ajer soort te bloeien. Van 10 tot 20 cm hoge stengels. Van deze anjer zijn veel rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Rotkappchen’ (donkerrood), ‘Asnelliken’ (roze), ‘Carina’ (karmijnrood) en ‘Badenia’ (scharlakenrood). De Grasanjers, ook wel Dianthus Plumarius, bloeien van eind mei tot eind juli. Deze soort komt vooral in verschillende kleuren roze voor. Dit ras heeft vooral gevulde bloemen, zoals ‘Heidi’(donkerrood),‘Diamant’ (zuiverwit),‘Maggie’ (roze) en ‘Ine’ (wit met een rode ring). Steenanjers, ook wel Dianthus deltoides, vormen losse zoden van 15 cm hoge bladeren. Ze bloeien van juni tot september. De bloemen worden ongeveer 2 cm groot. Bekende rassen zijn ‘Brillant’ (donkerrood),‘Flashing Light’ (scharlakenrood met donkere bladeren) en ‘Albiflorus’ (wit met roze ring).

Verzorging

Betekenis van de bloemsoort Anjer

De beste plek voor de Anjer is op een open en zonnige plaats niet al te ver weg. Zo kunt u genieten van de geur en uitstraling van deze prachtige bloem. In maart of april kunt u de Anjer zaaien in een pot of een voorbereid zaaibed. Nadat de Anjer opgekomen is kunt u de bloem verdunnen en vervolgens in het najaar op de definitieve plaats zetten. Om de compacte vorm te behouden, kunt u na de bloei het beste de plant tor een derde terug snijden. De Anjer is winterhard.

Tip; geef de Anjer niet te veel mest. In een grond die heel voedselrijk is verliest de Anjer haar mooie kleur.  

 

Wist je dat…

… Anjers vanwege hun geur gebruikt worden in mannengeuren?
… Anjers niet tegen ethyleengas kunnen? Zet de Anjer dus niet naast een schaal rijpend fruit.
… Voor de Japanse Moederdag veel rode Anjers vanuit Nederland worden geleverd?

Boeketten met Anjers bestellen

Wil je een boeket met Anjers bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het bestellen van het boeket.

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk bijvoorbeeld de informatie over rozen, bloesem, tulpen of amaryllissen! Bekijk op onze ‘bloemsoorten pagina’ alle informatie over jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express