Agapanthus

Bloemsoort Agapanthus

De Agapanthus is een bloem afkomstig uit Zuid-Afrika. Een bijnaam voor deze bloem is dan ook ‘Afrikaanse Lelie’. De bloem komt veel voor in de Canarische Eilanden en het Portugese eilandje Madeira. De bloem groeit in een bol die bestaat uit tientallen bloemen met een prachtige blauwe of witte kleur. De bloem kan 10 tot 150 cm hoog worden. De Agapanthus wordt in Nederland voor zowel potten, cappers (zakjes) als voor snijbloemen gekweekt.

Symbolische betekenis

De Agapanthus wordt ook wel bloem van de liefde genoemd. Dit komt van het Griekse ‘agape’ dat liefde betekent en ‘anthos’ dat staat voor bloem.

Soorten

Bloemensoort Agapanthus De Agapanthus komt voor in verschillende blauwe tinten en wit en de bloem kan voorkomen in een bijna zwarte kleur. Er zijn ongeveer 7 soorten en verschillende hybriden. Ze verschillen allemaal in bloem en bladvorm en ook de verzorging is anders bij elke soort.

Verzorging

De bloem bloeit vooral in de periode juli – september. De Agapanthus houdt dan ook enorm van de zon. Na aanschaf van de bloem is het belangrijk deze meteen in een ruime pot te zetten. Gevuld met potgrond en zand. De bloem bloeit pas optimaal in het tweede seizoen. De bloem kan niet goed tegen te veel water. Geef de bloem bij voorkeur iets te weinig water dan te veel. Zet de bloem in het voorjaar buiten op een zonnige plaats. Wilt u toch ook van de bloem genieten in de winter? Dat kan zeker. De Agapanthus kan overwinteren. Er zijn twee soorten Agapanthus, bladhoudend en bladverliezend. Het bladhoudende soort kan niet buiten overwinteren, deze moeten binnen in een koude, vorstvrije ruimte geplaatst worden waar voldoende licht binnen komt. De koude, droge omgeving zorgt ervoor dat de wortels niet gaan rotten. Het bladverliezende soort kan wel buiten overwinteren. Deze is zo sterk dat het in de meeste weersomstandigheden kan overleven.

Medicinale werking

De Agapanthus wordt door de Xhosa-stam uit Zuid-Afrika als magische en medicinale plant wordt beschouwd. De wortels worden gebruikt om prenatale medicijnen te maken. Een andere stam, de Zulu, gebruikt de bloem plant als medicijn tegen hartaandoeningen, verlamming, hoest, verkoudheid, pijn op de borst en beklemming. Ook wordt de plant wel eens gebruikt door mensen die bang zijn voor onweer om de donder te weren.

Wist je dat…

… Je de zaadhoofden van de Agapanthus kunt gebruiken als decoratie? De zaadhoofden komen tevoorschijn als de bloem is uitgebloeid. Laat de zaadhoofden goed drogen.
… De Agapanthus veel in bruidsboeketten wordt gebruikt, omdat het de bloem van de liefde is?

Boeketten met Agapanthus bestellen

Agapanthus witWil je een boeket met Agapanthus bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket.

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

 

Leuk filmpje! 'Agapanthus in 3D'

Summer bloom: agapanthus, 3D CG from Elyarch on Vimeo.

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express