Tulp

TulpDe Tulp. De bloem die symbool staat voor Nederland, maar oorspronkelijk uit Turkije komt. In de 16e eeuw werden de Tulpen naar Nederland geïmporteerd. De Tulp werd onwijs populair in Nederland. In de gouden eeuw nam deze populariteit alleen nog maar meer toe. De Tulp werd gebruikt tijdens festivals en op schilderijen. In de 17e eeuw was de populariteit van de Tulp zelfs zo toegenomen dat ook de prijs enorm omhoog ging. De Tulpen werden zo duur dat ze zelfs werden gebruikt als betaalmiddel, tot dat de Tulpenmarkt volledig instortte. Deze periode wordt de ‘Tulpenmanie’ genoemd. De band tussen de Nederlanders en de Tulp blijft hecht. Er worden jaarlijks tulpenfestivals gehouden in de lente. Ook in New York (voorheen New Amsterdam) en Holland, Michigan zijn Tulpen nog populair en ook daar worden de tulpenfestivals gehouden.

De naam van de Tulp komt uit Turkije. De Tulp werd veel door Sultans op hun tulband gedragen. Je raadt het al, zo komt de bloem aan de naam ‘Tulipan’.

Soorten

Bloemensoort TulpEr zijn ongeveer 150 verschillende Tulpen, meer dan 3000 varianten. De Tulp kent heel veel verschillende soorten kleuren. Hij komt voor in bijna elke kleur die je kunt bedenken; rood, geel, wit, roze, oranje, paars en ga zo maar door. Naast effen kleuren zijn er ook tulpen die meerkleurig zijn. De vorm van de Tulp veranderd ook per soort. Je hebt de gewone Tulp, deze komt voor in enkele of dubbele vorm. Daarnaast zijn er ook Tulpen met gekartelde blaadjes, de minitulp, de zogeheten Lelie Tulp, de wilde of botanische Tulp en de papegaai of parkiettulp.

Symbolische betekenis

Hoewel de Tulp voor Nederland in ieder geval symbool staat voor het land, heeft elke kleur zijn eigen betekenis.

  • Rood: Rood is de kleur van de liefde. Ook de rode Tulp staat voor de liefde. Naast liefde staat de rode Tulp symbool voor trouw en vriendschap.
  • Geel: Vroeger had de gele tulp niet zo’n positieve betekenis, het stond voor hopeloze liefde. Gelukkig is die betekenis nu veranderd. Geel wordt ook wel gezien als de kleur van de zon en staat voor warmte. Daarnaast staat de gele Tulp voor vrolijkheid en plezier.
  • Roze: De kleur roze staat voor lief en zacht. Ook de symbolische betekenis van de roze Tulp is lief en zacht, ze staan namelijk symbool voor geluk en elegantie.
  • Paars: De kleur paars staat voor koninklijke vaardigheid en voor rust en spiritualiteit. De paarse Tulp is eigenlijk geschikt voor elke gelegenheid.
  • Oranje: Hollandser dan dit kan niet! Oranje Tulpen worden gebruikt als symbool voor Nederland. Daarnaast staat de oranje Tulp voor enthousiasme.
  • Wit: Wit is onschuldig, puur, smetteloos en zuiver. Een bosje witte Tulpen staat voor vergeving. Je kunt het geven als je iemand vergeeft of zelf om vergeving vraagt.
  • Meerkleurig: als je het lastig vindt om te kiezen tussen de verschillende kleuren Tulpen, ga dan voor een gemixt bosje. Een bos met verschillende kleuren Tulpen staat voor elegantie. Een uiteraard zitten alle boodschappen van de verschillende kleuren Tulpen in het boeket verwerkt.

Verzorging

Gele TulpDe bol waar de Tulp uit groeit zijn makkelijk te planten in veel verschillende ondergronden, bijna elke tuin is wel geschikt. Er wordt wel voorkeur gegeven aan een plekje in de volle zon en halfschaduw. Je kunt een Tulpenbol natuurlijk ook in een pot planten.

Het beste moment om de bollen de poten is wanneer de zomer voorbij is en de bladeren uit de bomen beginnen te vallen, in het najaar.

Als de Tulpen uitgebloeid zijn kun je deze het beste snoeien. Snij of knip de bloem eraf, de bol haalt nog genoeg energie uit het blad. Wacht tot de steel geel wordt en verwijder dan ook de bladeren en de steel. Op deze manier kun je volgend seizoen weer van de Tulp genieten.

Wist je dat…

… Januari de start van het Tulpenseizoen is?
… Tulpen er bijna in alle kleuren van de regenboog zijn, behalve blauw?
… Je Tulpen kunt eten? Het smaakt naar salade met een peperachtige smaak.
… Wij Nederlanders de grootste kweker van de Tulp zijn?

Boeketten met Tulpen bestellen

Wil je een tulpenboeket of een ander boeket gevuld met o.a. tulpen bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket. Vanwege de seizoensgebondenheid van deze bloem zijn de tulpenboeketten niet het hele jaar verkrijgbaar. Het tulpenseizoen loopt van december tot en met maart. 

Tulpen laten bezorgen

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk Filmpje! 'Timelapse van Tulpen.'

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express