Dahlia

De betekenis van de bloemsoort Dahlia

De naam Dahlia komt van de Zweedse botanicus A. Dahl. De bloem komt oorspronkelijk uit Mexico, waar hij op de vochtige en koude noordkant van berghellingen groeide. De knollen van de Dahlia werden door de Azteken als veevoer gebruikt. In het land van herkomst komen sommige Dahlia’s tot een hoogte van 3 tot 6 meter. In 1789 is de bloem ingevoerd in Europa.

Symbolische betekenis

De Dahlia staat symbool voor weelde en kracht. Met de Dahlia kan je ook de boodschap ‘voor altijd de jouwe’ overbrengen. Deze bloem is dus perfect om te laten verwerken in een boeket die je aan je geliefde wilt geven.

Soorten

Bloemensoort DahliaEr zijn tientallen verschillende soorten van de Dahlia. De oorspronkelijke soorten zijn onder meer; Dahlia juarézii, Dahlia rosea en Dahlia coccinea. De Dahlia is bijzonder door zijn bloemblaadjes. Soms effen kleuren, maar ook vaak opvallend fel met spikkels of streepjes. Ook de blaadjes zelf komen in verschillende vormen voor, rond, sprietig of opgerold. De bloemen die nu verkocht worden zijn hybriden van de Dahlia.

Door Ir. A.P. Csizik is er een indeling gemaakt in de soorten Dahlia’s:

  • Deca dahlia's met de decoratief, cactus- en semi-cactusdahlia's. 
  • Hart dahlia's met de pioenbloemige, de duplex- en boutondahlia's.
  • Pompette dahlia's met de pompon- en rosettedahlia's.
  • Enkelbloemige dahlia's met de mignon- en simplexdahlia.
  • Bizarre dahlia's met de halskraag-, de anemoon- of narcisbloemige dahlia's.

Verzorging

Betekenis van de bloemsoort DahliaDahlia’s groeien van juni tot oktober in de kleuren wit, roze, rood, oranje, geel, paars en crème. Dahlia’s zijn half winterhard. De Dahlia heeft in de winter een koele, niet te koude luchtige en vorstvrije plaats nodig in een kist met droog turf. Zorg voor een goede en voedzame ondergrond. Je kunt wat klei en lichtzuur gebruiken zodat de Dahlia niet uitdroogt. Als de bloeitijd komt moeten de Dahlia’s voldoende water krijgen. Je kunt de Dahlia het beste planten vanaf 15 mei, dan is de kans op nachtvorst het kleinst. Verder is de verzorging van de Dahlia niet moeilijk. Zorg dat de grond vochtig blijft en mest één keer in de vier weken een beetje bij.

                                                                         

Wist je dat… 

… de zomerbollen eigenlijk geen bollen zijn maar knollen?
… de Dahlia vroeger gegeten werd? De wortels zouden naar zoete aardappel smaken.
… Dahlia ook een Griekse meisjesnaam is? Het betekent ‘bloem’.

Boeketten met Dahlia bestellen

Bloemensoort DahliaWil je een boeket met Dahlia bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket.

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Wil je ook informatie over bijvoorbeeld rozen, calla, tulpen, chrysant of bromelia? Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk filmpje! 'De verzorging van de Dahlia.' 

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express