Calla

Calla

De Calla heeft een prachtige bijzondere bloem. De bloemvorm lijkt op een kelk en wordt daarom ook weleens bekerplant genoemd. De Calla wordt ook wel Zantedeschia genoemd en komt uit Zuid-Afrika. In de 18e eeuw reisde de plant noordwaarts met de Italiaanse botanist Giovanni Zantdeschi (daar komt ook de naam Zantedeschia vandaan). De groene bladeren zijn ovaalvormig en erg zacht en gestippeld. De bladeren van de bloem zijn 12 tot 26 cm lang. Binnenin het blad bevindt zich de Spadix, een gele langwerpige bloeikolf.

Uit Japans onderzoek is gebleken dat de Calla erg gezond is. Als je een Calla op je bureau hebt staan zou het stress verminderen en je een creatieve boost geven.

Symbolische betekenis

Traditioneel staat de Calla symbool voor zuiverheid en sympathie. Daarnaast wordt de Calla gezien als een bloem die staat voor geluk en schoonheid. In de tijd van de Romeinen werd de bloem symbool gezien voor feesten en plezier. Dit kwam doordat de bloem van de Calla lijkt op een kelk, wat in die tijd gebruikt werd tijdens het proosten. Nu nog zien we die feestelijke betekenis van de Calla terug. De bloem wordt namelijk veel in feestelijke boeketten gebruikt en in decoraties en corsages bij bruiloften.

Soorten

Bloemensoort CallaDe Calla komt voor in verschillende kleuren van geel, groen en wit tot roze, oranje, paars of bijna zwart. Er zijn verschillende soorten van de Calla:

  • Zantedeschia aethiopica: wordt Witte Aronskelk genoemd en heeft een wortelstok. Deze soort vertoont guttatie. Dit betekent in het Latijn stip, vlek of druppel. De bladeren produceren water.
  • Zantedeschia albomaculata: donkergroene wit gevlekte bladeren met een witte trompetschede van zo’n 10 cm lang met purper/rood gevlekte voet en een witte bloemkolf. De variëteit ‘Aurata’ heeft een gele bloem, ‘Sulphurea’ heeft zachtgele bloemen en geblokt blad en ‘Bridal Blush’ heeft gele bloemen met aan de rand een lichte blos.
  • Zantedeschia elliottiana: bloemschede van 15 cm lang in een helder goudgele kleur. De variëteit ‘Elliotiopica’ heeft een gele bloem.
  • Zantedeschia jucunda: heeft een goudbloemige steel met bladeren die groen met wit gevlekt zijn.
  • Zantedeschia odorata: fresia achtige kleur met pijlachtige bladeren. Deze soort van Calla kan wel 75 cm hoog worden.
  • Zantedeschia pentlandii: Calla met kelk van 6 – 10 cm in wit met lichtroze tinten. Het is een klein bloemige vorm met lancetvormige en zuiver groene bladeren, vaak met witte stippen. Door kruisingen in Australië en Nieuw-Zeeland is er een soort met meerdere kleuren ontstaan. Bijvoorbeeld de ‘Carminea’, deze heeft een rode kleur.
  • Zantedeschia rehmannii: is een kleine tot middelgrote soort van de Calla. De bladeren zijn groen, half rechtop en in tegenstelling tot de meeste andere soorten niet in een pijlachtige vorm.

Verzorging

De Calla doet het op haar best in een vochtige grond. In het land van herkomst staat zij dan ook vaak onderaan hellingen, waar het moerassig is door stilstaand water. U kunt ze zelf het beste in een pot of bak zetten. Zorg er voor dat het water wel goed weg kan lopen zodat de Calla niet verdrinkt. Als u de bloem toch in de grond in de tuin wilt zetten kunt u deze het beste in de buurt van een vijver zetten zodat het vochtig genoeg is in de grond. De Calla kun je eens in de paar weken verblijden met een beetje plantenvoeding.
In de winter sterft de Calla af, althans de delen boven de grond. De knol in de grond blijft wel goed. De plant is winterhard tot -10 graden celcius. Als het een hele strenge winter is, is het handiger om de knollen uit te graven en op een droge en koele plek te bewaren.

Wist je dat…

Calla … De Calla ook wel bekerplant wordt genoemd, omdat Romeinen vroeger uit de kelk zouden hebben gedronken.
… De Calla in de Victoriaanse bloementaal symbool stond voor erotiek.
… De Calla bloeit tussen de maand juli en oktober, afhankelijk van de soort, het licht en de temperatuur.
… De zantedeschia aethiopica en calla palustri giftige soorten van de Calla zijn.

Boeketten met Calla bestellen

Wil je een boeket met Calla bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het bestellen van een boeket.

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk bijvoorbeeld alle informtie over de bloesem, rozen, tulpen, bromelia en nog veel meer! Bekijk op onze ‘bloemsoorten pagina’ alle informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk filmpje! 

Dit filmpje laat zien hoe je de Calla het beste kan laten groeien en verzorgen. 

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express