Eucalyptus

Bloemensoort Eucalyptus

De Eucalyptus is een bladsoort met een grijsgroene kleur en komt van oorsprong uit Australië en gebieden daar omheen. De Eucalyptus stamt af van de familie Myrtaceae.

De benaming van de plant komt uit het Grieks en betekent ‘mooie muts’ of ‘goed bedekt’. De blaadjes verspreiden een sterke, frisse, menthol achtige geur die insecten op afstand houdt.

De Eucalyptusbomen zijn de grootste en hoogste bomen op aarde. Ze kunnen wel 2,5 meter per jaar groeien. De Eucalyptus Amygdalina is met 150 meter de grootste Eucalyptus boom. De dikste Eucalyptusboom ooit gemeten stond in Victoria en had een omtrek van 34 meter.Eucalyptus blad

Zoals veel mensen weten vormt de Eucalyptus ook de maaltijd van een bepaald diersoort, namelijk de Koala. ‘Koala’ betekent letterlijk ‘drinkt niets’ en dat heeft het beestje te danken aan zijn eenzijdige dieet van Eucalyptusbladeren die een hoog vochtgehalte hebben.

Symbolische betekenis

Voor de Aboriginals heeft de Eucalyptus een heilige betekenis. Volgens hen vertegenwoordigt hij de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel. In de spirituele wereld heeft de Eucalyptus een zuiverende betekenis. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.

Soorten

Er zijn meer dan 600 verschillende soorten van de Eucalyptus. De jonge Eucalyptus bladeren zijn vaak rond. Naar mate het blad ouder wordt worden de bladeren wat smaller en sikkelvormig,

Verzorging

Als je de Eucalyptus als kamerplant gebruikt, is het van belang om de plant een plekje in de zon te geven. Hij komt tenslotte uit Australië, waar ook genoeg zon is. Zorg er met een wekelijks scheutje water voor dat de aarde licht vochtig blijft.

De Eucalyptus die het meeste voorkomt in Nederland is de eucalyptus gunnii Azura. Je kunt deze boom als plant houden op je balkon of terras. Het is dan wel van belang dat je het snoeien bij houdt, anders zal de plant uitgroeien tot een boom.

Eucalyptus plantMedicinale werking

De Eucalyptus werd vroeger door de Nyungah Aborigines gebruikt als medicijn. De pap die ervan gemaakt werd, werd gebruikt tegen ontstekingen. Halverwege de vorige eeuw werd ook door een Duitse botanicus en wereldreiziger ontdekt dat de Eucalyptus een geneeskrachtige werking heeft. Eucalyptus heeft een positieve werking op de ademhaling. Het bevordert de zuurstofvoorziening van alle cellen van de lichaamsweefsels, doordat ze de functies van de rode bloedlichaampjes activeert. Ook werkt te Eucalyptus tegen koorts. De stof eucalyptol/cineol waar de olie van de Eucalyptus voor ongeveer 70% uit bestaat, is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de heilzame werking van de olie. Vandaar dat het ook weleens in de sauna wordt gebruikt, je voelt je fitter en actiever door. Van de 700 soorten Eucalyptus die bestaan kunnen er 25 soorten gebruikt worden voor het winnen van etherische oliën.

Naast de medicinale werking wordt de Eucalyptus ook vaak gebruikt in deodorant, parfums, tandpasta, schoonmaakartikelen, hoestdrank e.d. vaak vanwege de menthol achtige geur.

Wist je dat...

… Voor baby koala’s de Eucalyptus bladeren giftig zijn. Daarom eten zij eerst de poep van de moeder om de juiste bacteriën binnen te krijgen om de bladeren te kunnen verteren.
… Sommige Eucalyptusbomen goud bevatten. Als de boom zich bevindt boven een goudader kunnen de wortels, met het opzuigen van water, ook goud omhoog transporteren. Voor de boom is dir giftig en zo komt het goud er via de bladeren weer uit. Je kunt dat (weliswaar in miniscule vormen) goud op de bladeren zien liggen.
… De Eucalyptusboom heel brandbaar is maar ook heel weerbaar. Door de olie brandt de boom heel snel, maar doordat ze zo hoog zijn komt de brand vaak niet tot de top. Na een brand herstelt de boom ook weer snel.
… Je de blaadjes kunt gebruiken bij verkoudheid. Simpelweg door er heet water over te gieten. Het werkt als een soort dampo.

Boeketten met Eucalyptus bestellen

Wil je een boeket met Eucalyptus bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande boeketten voor meer informatie over het boeket.

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Meer informatie over bijvoorbeeld rozen, bloesem, tulpen, chrysant of campanula? Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk fillmpje! 'Eucalyptus gebruiken om een wellness van je tuin te maken.' 

Van Intratuin Nederland


Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express