Bloesem

Bloesem

De prachtige witte en roze bomen die je een gevoel van het begin van de lente geven, de Bloesembomen. De beste maand om bloesem te spotten is in april. Daar komt ook de betekenis van “het begin van de lente” vandaan. De meest bekende gebieden om de bloesem te bewonderen zijn de Betuwe in Nederland en Haspengouw in België. Je kunt beide gebieden met de auto of fiets bezoeken en er zijn verschillende routes die je kunt volgen. Bloesem ontstaat bij fruitbomen. Gemiddeld staat een fruitboom bij rustig lenteweer een kleine twee weken in bloei, maar omdat er vroege en late soorten zijn, kan je langer van bloesem genieten. De boom gaat pas goed bloeien als het zonnig is buiten. Maar meestal is de bloeiperiode van april tot mei.

Symbolische betekenis

In Japan wordt de bloesem ‘Sakura’ genoemd. De bloem staat symbool voor de vergankelijke schoonheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de sakura een symbool om het Japanse volk te motiveren. Tot op de dag van vandaag worden deze bloemen door Japanse Zelfverdedigingstroepen en de Japanse politie  nog gebruikt op vlaggen emblemen en insignes.

Soorten

Bloemensoort Bloesem Er zijn veel verschillende soorten bloesembomen, maar ook bloesem in kleinere formaten die goed passen in de tuin of in een pot. Ook de kleur en geur van de bloesem kan verschillen. De Bloesem ontstaat uit verschillende soorten fruitbomen;

- Appel (Malus domestica) bloeit in het roze.
- Peren (Pyrus communis) bloeit in het wit.
- Pruimen (Prunus domestica) bloeit in het wit.
- Kersen, zoet (Prunus avium) en zuur (P. cerasus) bloeien van wit tot rozerood.
- Abrikozen (Prunus armeniaca) bloeit in het wit of rozerood.
- Amandel (Prunus dulcis) bloeit in roze tinten.
- Perziken (Prunus persica) bloeit in het roze.
- Kwee (Cydonia oblonga) bloeit in wit of rood.
- Mispel (Mespilus germanica) bloeit in het wit.
- Moerbei (Morus alba en M. nigra) bloeit in het wit.

Verzorging

Bloesembomen houden van zon met af en toe wat schaduw, let hierop als je de plek voor de boom kiest. Zorg ervoor dat de boom diep en stevig staat. Appel- en perzikbomen snoei je in maart, voor de bloei, maar wel direct na de winter. Een pruimenboom snoei je na de oogst in de nazomer.

 Wist je dat…

Bloesem… Je de Bloesem kan beschermen tegen nachtvorst door er water op te sproeien? De Bloesem zal dan niet bevriezen, omdat er een beschermend ijslaagje rondom de Bloesem ontstaat. … De kersenbloesem en de pruimenbloesem de eerste soorten zijn die zich ontpoppen? Daarna pas de perenbloesem en als laatste de appelbloesem.
… Bloesem ook heel leuk staat in huis in een pot? 

Boeketten bestellen

Wil je een boeket bestellen? Kies uit een van onze prachtige boeketten en verwen jezelf of een ander! Klik op een van onderstaande button voor het assortiment boeketten!

Boeket bestellen en laten bezorgen

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk bijvoorbeeld alle informatie over rozen, tulpen, de agapanthus of de anjer!

Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk filmpje! 'Timelapse van de Bloesem' 

Timelapse: van bloesem tot appel from RBT Rivierenland on Vimeo.

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express