Lelie

LeliesDe Lelie, in het Latijn Lilium wat wit (li) bloem (lium) betekent. Deze bloem is te zien in o.a. Korea, Japan, India, de Balkanlanden, Polen, Griekenland, de Alpen en de Pyreneeën. Het is een prachtige bloem in schitterende kleuren. Als de Lelie nog een knop is zie je weinig van de kleur, maar wanneer de bloem gaat bloeien komen de prachtige kleuren tevoorschijn. Je kunt het hele jaar door van de lelie genieten want hij is verkrijgbaar van januari tot en met december. Als de lelie in volle bloei is, kan de bloem een doorsnede hebben van 7 tot 25 centimeter en kan de plant zo’n 200 meter hoog worden.

LelieSymbolische betekenis

De Lelie heeft meerdere betekenissen gekend. In de Bijbel staat de Lelie symbool voor de schoonheid. In de middeleeuwen staat de Lelie symbool voor de maagdelijkheid. In de Victoriaanse tijd staat de Lelie symbool voor de liefde. Daarnaast staat de Lelie symbool voor licht, zuiverheid en bescheidenheid. Vanwege haar symbolische betekenis wordt de witte lelie vaak op bruiloften (maagdelijkheid en zuiverheid) of in tijden van rouw gebruikt.

Soorten

Er zijn wel meer dan honderd soorten van de lelie. Ook de kleur van de Lelie varieert, van zacht tinten tot felle kleuren en soms met strepen of randjes op stippen. Ook de meeldraden en de kleur van het stuifmeel kunnen verschillen van geel tot paars. Hieronder een aantal soorten van de Lelie:

  • Lilium auratum
  • Lilium bulbiferum
  • Lilium canadense
  • Lilium candidum
  • Lilium henryi
  • Lilium lancifolium
  • Lilium leichtlinii
  • Lilium longiflorum
  • Lilium martagon

Lelie Verzorging

Als u zelf lelie bollen gaat planten, doe dat dan zo vroeg mogelijk. Als u ze vroeg in het jaar plant worden de lelies veel sterker. Plant de bol minimaal 10 cm diep de grond in, op een plaats waar de Lelie minimaal een halve dag in de zon staat. Zorg er ook voor dat de Lelie niet al te veel in de wind staat, zodat de stengels tijdens het groeien niet knakken. Als de Lelie eenmaal aan het bloeien is, zorg dan dat de grond vochtig blijft. Als u de Lelie diep genoeg plant kunnen ze een strenge winter overleven.

Wist je dat…

… Sommige bollen van de lelie eetbaar zijn? In China worden deze bollen speciaal gekweekt om als voedsel te gebruiken.
… Lelies een erg sterke geur kunnen hebben? Je hele huis kan naar Lelies ruiken als je ze een paar dagen hebt staan.
… Lelies al meer dan 3000 jaar geteeld worden?

Boeketten met Lelie bestellen

Meer informatie over andere bloemsoorten?

Bekijk bijvoorbeeld alle informatie over gerbera, amaryllis, de bloesem of de anjer!

Bekijk onze ‘bloemsoorten pagina’ en vind de informatie van jouw favoriete bloem!

Bekijk alle bloemsoorten

Leuk filmpje! 'Timelapse van de Lelie'  

Timelapse flowers (lily) | Qualily - Litouwen lelie from Karsten Missot on Vimeo.

Fleurop bloemist Webshop Keurmerk Nix 18 iDEAL PayPal VISA Master Card American Express